Reggeli kávé

Szia!
Örülök, hogy ide tévedtél. A lexyvampire névre keresztelt honlapom 2009.12.24-óta üzemel, jelenleg a How to get away with murder névre hallgató,  34.rucijába bújtatva. Az oldal tartalma és dizije mind Lexy munkája. Nincs más dolgod, mint körülnézni és máskor is visszajönni!
Jó nézelődést!

 

 
Táncoló galaxis


Live fast, die young!

Lexy, 22, barna haj, kék szem, piercingek, vidám, nagyszájú, spontán, őszinte, rajzol, könyvmoly, Árnyvadász, Exo, Miyavi, the GazettE, Akanishi Jin, anime, manga, dorama, Japán, Hamburg, fantasy, zene, buli, film, shopping, eper, kávé, West duo, koncertek

blog  {a bejegyzések lakhelye
Lexy  {a bloggerina bemutatkozik
történetek  {irodalmi próbálkozásaim
lexyvampire  {az oldal dolgai
vendégkönyv  {a mondanivalódnak
reklámkönyv  {a reklám helye

 

 
Csillagok dala

Véleményed kulturált módon fejtsd ki! ~ Ne itt reklámozz! Arra ott a reklámkönyv. ~ Ha valamelyik szabályt megszeged, törlöm az üzenetet!
 

 
Messzi álmaim

Tennivalók, vennivalók:
koncerteket dvdre kiírni
anyának szülinapi ajándékot venni
filmeket dvdre kiírni
videót megcsinálni
pénzt átutalni


 

Írnivalók:
Csontváros könyvkritika
Nők, akik inspirálnak
Cover - kedvenc dalfeldolgozásaim
Kedvenc bloggereim
Könyv vs. film
Tippek az egyetemhez

 

 
Szárnyaló idő


Dec. 31. - Líra kupon
Jan. 2. - JKV határidő
Jan. 5. - Első munkanap
Jan. 23. - Nina szalagavató
Jan. 29. - HTGAWM
Febr. 10. - Anya névnap
Febr. 14. - Bálint névnap
Febr. 14. - SOWK premier

 

 
Suttogó érzések

Jelenleg nézett:
Anime:
    ● La Corda d'Oro Blue Sky 7. rész
    ● Kamigami no Asobi 7. rész
    ● Haikyuu!! 7. rész
    ● Black Bullet 7.rész
    ● Karneval 3.rész
    ● Chihayafuru 2.évad 4.rész
    ● Hakuouki 3.évad 2.rész
    ● Maoyuu Maou Yuusha 2.rész 
    ● Zettai Karen Children: The
       Unlimited 2.rész

Dorama:
    ● Fated to love you 18. rész
    ● Fondant Garden 13.rész

Sorozat:
    ● How to get away with murder 9.rész
    ● Supernatural 6.évad 1.rész
    ● The Vampire Diaries 5.évad 13.rész
    ● The Originals 1.évad 14.rész
    ● New Girl 2.évad 10.rész

 

Jelenleg olvasott:
Könyv:
    ● Higasino Keigo: X - A gyilkos ismeretlen

Manga:
    ● Takarai Rihito: Seven Days
    ● Hino Matsuri: Vampire Knight
    ● Sato Zakuri: Mairunovich
    ● Hazuki Kanae: Sukitte Ii Na Yo
    ● Watanabe Ayu: L-DK
    ● Aihara Miki: Hot Gimmick
    ● Nicky Lee: The One 27.fejezet

 

 
Könnycseppek az esőben 

Szünetel: niky16 Pflore

 
Te énekelsz nekem
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Van egy dal a lelkemben

Túlélési tippek egyetemistáknak #3

Tanszerek és jegyzetelés

Tanszerek

A tanszerekkel kapcsolatban azt tudom elmondani, hogy én mit használatam, nekem mi vált be. De azt mindenkinek magának kell kitapasztalni, hogy neki mi a megfelelő.
Az első félévben füzeteket használtam. Minden tárgynak külön füzete volt, amibe jegyzeteltem. Ez a későbbiekben nem bizonyult túl praktikus megoldásnak, mert a legtöbb tárgyhoz nem volt elég egy füzet, viszont volt olyan tárgy is, aminél csak pár oldalt írtam egész félévben. 
A következő félévben tértem át arra a módszerre, amit aztán az egyetem végéig használtam is. Beszereztem egy átlátszó elejű gyorsfűzős dossziét, vettem egy csomag (100 db-os) lefűzhetős tasakot. Annyi tasakot fűztem a dossziéba, ahány tárgyam volt, a későbbiekben ha egy tárgynál túl sok jegyzetem volt, akkor kapott még egy tasakot. A dosszié végén mindig volt néhány tasak, pl. a fénymásolt papíroknak, nyomtatott órai anyagoknak, stb. Színes jelölőfülekkel, elválasztólapokkal külön lehet választani a tárgyakat, de erre a célra megfelelnek a színes post itek is, amiket a tasak szélére ragasztottam és ráírtam a tantárgy nevét. Sima nyomtatópapírra jegyzeteltem órán, amit aztán beletettem a megfelelő tantárgy tasakjába. Az adott tantárgyhoz tartozó összes jegyzetem egy tasakba került tehát.

Érdemes beszerezni színes tollakat, filceket is, amik a jegyzeted átláthatóságát is megkönnyítik, és szóbeli vizsgákra való készüléskor, a tételek, témakörök tanulásánál is jól jönnek. Nekünk pl. év közben is voltak egy-két tárgyból olyan csoportos feladataink, amikvél nagy hasznát vettük.

Én már jópár éve "rászoktam" a határidőnaplóra, minden év elején beszerzek egyet. Bele lehet írni az összes zh, leadandó időpontját, a vizsgák idejét, bármilyen sulival kapcsolatos dolgot. A határidőnaplómba is különböző színekkel jelöltem a különböző dolgokat. Pl. egy színt használtam a zh beírására, egyet a beadandókra, egyet a vizsgákra, illetve külön színnel jelöltem a privát programokat is. A határidőnapló nagyon jól jön, ha előre akarsz tervezni, illetve ami belekerül, arról nem tudsz elfeledkezni.

A post-iteket már a tasakok elválasztásánál is említettem, de jól jöhet még jegyzetkészítés közben, kötelező vagy ajánlott irodalom olvasásakor, vagy bármikor máskor :) Az sem árt, ha van nálad néhány gémkapocs, sosem lehet tudni, mikor kell.

 

Jegyzetelés

A jegyzetelés lényege az, hogy a leírtak alapján később képesek legyünk felidézni az elhangzottakat. Fontos, hogy elsajátítsuk a jegyzetelés helyes technikáját, hiszen nem csak a tanulmányaink, hanem később akár a munkánk során is jegyzetelnünk kell, például egy megbeszélés alkalmával. Ha valaki jól megtanul jegyzetelni, az sokat segít abban, hogy a későbbiekben olyan prezentációt készítsünk, melyből mások jó jegyzetet tudnak írni. A jegyzet készülhet kézzel vagy géppel, de géppel csak annak ajánlott, aki pontosan és gyorsan tud gépel úgy, hogy közben nem veszít a koncentrációjából sem, tehát a gépelés nem vonja el a figyelmét az óráról. A jegyzeteléshez mindössze papírra vagy jegyzetfüzetre, tollakra, színes filcekre és koncentrációra van szükséged.

Hogyan tudsz jó jegyzetet készíteni?
1. Gyakorolj!
A helyes jegyzetelés az értő olvasáshoz kapcsolódik, ezért a fejlesztést itt kell elkezdeni. Gyakorlásként olvass el egy cikket vagy egy könyvfejezetet és jegyzeteld ki. Az otthoni jegyzetelésre több időd jut, bármikor vissza tudsz térni, ha valamit nem értesz. Ezáltal az agyad rááll a megértés és jegyzetelés helyes technikájára, így könnyebben tudod követni és jegyzetelni az órák, előadások anyagát is.

2. Tanulj meg szűrni!
A jegyzetelés során az a legfontosabb, hogy meg tudd különböztetni a lényeges dolgokat a körítéstől. Ha egy összefüggő szövegből ki tudod szűrni a lényeget, akkor képes vagy tömör, logikus és átlátható jegyzetet készíteni.

3. Koncentrálj!
A jegyzeteléshez elengedhetetlen a teljes figyelem. Ha a gondolataink elkalandoznak, vagy másra figyelünk, el fogjuk veszíteni a fonalat és ezáltal értékes információktól esünk el. Arról nem is beszélve, hogy utána már nehezebb lesz követni a dolgokat.

4. Pontozz!
A jegyzeted akkor lesz logikus és könnyen átlátható, ha valamilyen formában pontokba szeded a gondolataidat. Én pl. számozással és egyéb jelzésekkel szoktam összekötni a gondolataimat, és ezáltal később könnyen visszafejthető lesz minden.

5. Rajzolj ábrákat!
Ha van rá lehetőséged, rajzolj! Az ábrák gyakran jobban segítik a megértést, mint a szöveg. A tanárok által készített ábrákat én pl. mindig le szoktam rajzolni, szükség esetén kevés, a megértést segítő  szöveggel egészítettem ki.

6. Írj példákat!
A tanárok, óraadók gyakran mondanak példákat az elmélet mellé. Ezeket mindig érdemes röviden lejegyzeni, mert a későbbiekben a megértést segíthetik. Illetve a vizsgákon is érdemes ezeket a példákon elmondani.

7. Keresd a középutat!
Ne írj le hosszú, összefüggő szövegeket, de ne használj csak kulcsszavakat se. Az összefüggő szöveg írása csak lassítja a jegyzetelést, ráadásul könnyen el is veszítheted az óra anyagát. Mire te leírsz egy mondatot, a tanár már elmond négyet, aztán csak nézel, hogy mi van? A kulcsszavak, túl sok rövidítés szintén nem jó megoldás. Jegyzetelés közben úgy tűnik, hogy teljesen rendben van, de pár hét, vagy hónap múlva már nem fogod tudni értelemzni őket. Pár szavas gondolatokat érdemes lejegyzetelni, a felesleg kihagyásával.

8. Kérdezz bátran!
Ha nem vagy biztos benne, hogy valamit jól értettél-e, vagy valahol elvesztetted a fonalat, kérdezz bátran! Ezáltal a tanár is látni fogja, hogy érdekel a dolog, meg te is megkapod a válaszod.

9. Használj szimbólumokat!
A szimbólumok használata lerövidítheti a jegyzetelési időt. Pl. ahelyett, hogy azt írnád "ebből az következik, hogy..." használj egy nyilat. Fontos azonban, hogy ne vidd túlzásba a használatukat, nehogy az érthetőség rovására menjen!

10. Használj színes tollakat, filceket!
Ezek az eszközök sokat segíthetnek a tagolásban. A későbbi visszaidézések során (főként a vizuális emberek) nagy hasznát veszik. Az egyes színek mellé jelentést is társíthatunk.

Tippek:
1. Mindig írj olvashatóan, különben értelmetlen lesz a jegyzetelés.
2. Ha már elsőre is átláthatatlannak és logikátlannak tűnik a jegyzeted, akkor a helyzet később csak rosszabb lesz. Ilyenkor a lehető leghamarabb gondold át újra az egészet és készíts belőle új, átlátható jegyzetet, amíg friss az anyag.
3. Ne add fel, ne mondd azt, hogy te nem tudsz jegyzetelni! A jegyzetelés képessége fejleszthető, ha nem foglalkozol vele, akkor a későbbiekben még nagy gondjaid lehetnek.
4. A jegyzetelésnek több módszere is van, pl. a Cornell-módszer vagy a mapping. Szakszövegek feldolgozásához, kijegyzeteléséhez a gondolattérképet szoktam alkalmazni.

2013.09.05. 18:57, Lexy Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!